Подводни пътешествия се случват онлайн

Представете си, че Google Earth може да заведе потребителите си в океана – под водата. Хората пред своите лаптопи, седящи на стотици километри от каквато и да е вода, могат да се гмурнат и да разглеждат рибите край някой колоритен риф, коралови гори, морски змии, редки водни костенурки. Да, точно такава програма беше официално представена в петък.

В партньорство с Google, глобалната застрахователна компания Catlin Group Limited и нестопанската организация Underwater Earth стартираха Catlin Seaview Survey. Тази програма ще позволи на хората да проучват океана отдалеч, а на учените – да извършат първото подробно проучване на състава и здравето на кораловите рифове. Експердицията за картографиране се очаква да започне през септември 2012.

„Catlin Seaview Survey се състои от серия от проучвания, които ще разкрият пред обществеността една от последните граници на Земята: океаните,“ коментира главният учен на проекта Ове Хьох-Гулдберг. „За първи път в историята ни имаме технологията за излъчване на откритията и експедицията – през Google.“

Е, потребителите няма да могат да се „гмуркат“ из Хавайските подводни вулкани или да дирят чудовището от Лох Нес, не и засега. Първите карти, които ще са на разположение, ще са на Големия бариерен риф в Австралия. Подобен масив с дължина 2300 км, какъвто може да се види в тази част на Тихия океан, е невероятна гледка.

Камерата на Catlin Seaview Survey може да се потапя на до 100 метра и може да улови хиляди 360-градусови подводни панорами. Когато тези образи бъдат „съшити“ в едно, хората ще могат да изберат място и да отидат на виртуално гмуркане. С помощта на Panoramio, локационно-ориентиран сайт за споделяне на снимки, панорамите ще бъдат качени онлайн, така че милиони хора да могат да видят морския свят.

След като приключи картографирането на Catlin Seaview Survey ще има около 50 000 панорами, които ще бъдат достъпни в Google Earth и Google Maps. Ще има и YouTube канал, посветен на проекта, който ще предава кадри на живо от експедицията от океанското дъно.

Една от целите на проекта е да се изучат последиците от изменението на климата върху океана, като се правят подробни проучвания с течение на времето. Ще бъдат направени три отделни проучвания: в плитките рифове, в дълбоки води, за мега-фауна. В проучването на плитите рифове ще използва софтуер за разпознаване на изображението за по-бързо визуално преброяване на коралите, рибите и другите организми. Дълбоководното проучване ще използва роботи за гмуркане, за да проучи рифовете на дълбочина от 30 до 100 метра. Проучването на мега-фауната ще изследва миграционното поведение на тигровите акули, зелените морски костенурки, както и мантите.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*