Втори американски съдия забранява фракинг в градовете

Щатски съдия от Ню Йорк в петък потвърди забраната за добив на газ чрез фракинг в северната част на щата. Това отбеляза втора победа за противниците на сондажната технология, известна като фракинг.

Правомощия, които са предоставени на градските управи в градовете и малките селища в Ню Йорк, им позволяват да регулират използването на дотолкова, доколкото да забранят или разрешат сондирането на дадени места, реши съдия Доналд Церио в петък. „Общините могат… да прилагат местните наредби за зониране, като могат да забранят добива на нефт, газ…“, – гласи решението на съдията. „Държавата обаче запазва контрола си над това „как“ се сондира, общините поддържат контрола над това „къде“.

Решението е сходно с едно друго, по-раншно решение на друг съдия, който във вторник забрани на голямата газодобивна компания Anschutz Exploration Corp да отхвърли забрана за добив в Драйден, предградие на Ню Йорк.

Двете решения стават факт докато Държавният департамент по опазване на околната среда изготвя своя окончателен доклад за безопасността на фракинга, който в момента не е позволен в Ню Йорк.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*