Дания оглавява първия по рода си иновационен индекс за еко-технологии

Дания, следвана от Израел, Швеция, Финландия и САЩ предоставят най-добрите условия днес за създаването на нови фирми в сферата на чистите технологии. Компаниите в азиатско-тихоокеанския регион ги следват. Това сочи глобалният иновационен индекс за чисти технологии, съобщи WWF.

В „Coming Clean: The Global Cleantech Innovation Index 2012“ WWF прави преглед на това къде предприемачески фирми за чисти технологии се развиват най-добре, какви са причините да процъфтяват и кои страни се падат над и под кривата за насърчаване на чистите иновации.

38 страни бяха оценявани по 15 показатели, свързани със създаването на стартиращи фирми за еко-технологии, генерирайки индекс, измерващ потенциала на всяка страна съобразно икономическия им размер и потенциала да генерират предприемачески дружества за чистите технологии през следващите 10 години.

Четирите най-силни страни са Дания, Израел, Швеция и Финландия. Всички тези страни имат малки икономики и, докато те са източник на много иновации, имат по-малко възможност да разгърнат големи компании. Тези малки страни се нуждаят от иновативни подходи и сътрудничество, за да компенсират липсата на големи вътрешни пазари и непостоянния достъп до финансиране през целия жизнен цикъл на дадена компания.

„Този индекс показва, че няколко страни са на прав път, но явно е нужно още много да се направи, за да се постигне справяне с изменението на климата и към едно 100 процента възобновяемо бъдеще,“ каза Саманта Смит, ръководител на Глобалната Инициатива за изменението на климата при WWF.

Северна Америка и Северна Европа се очертават като основни фактори за развитието на иновативни еко-компании.

САЩ е на пето място в индекса, но заради икономическия си размер води в много аспекти на чистите иновации: страната има най-голям обществен бюджет за чистите технологии, по-голям брой на новостартиращи фирми и инвеститори, най-много рисков капитал, много сделки в сферата на чистите технологии.

Азиатско-тихоокеанският регион се представя добре, когато става въпрос за мащабиране на предприемачески компании до големи корпорации за постигане на по-широк комерсиален успех и създаване на стабилни приходи.

Китай е на 13 място, но е особено силна що се касае до фирмите в ранен стадий на растеж, а също така показва потенциал за създаване на иновации на на по-ранен етап в бъдеще.

Индия е на 12 позиция, но се представя добре в областта набиране на средства за екологично ориентирани фирми.

България се нарежда на 33 място в индекса след Мексико, Индонезия, Полша, Словения и ЮАР. На опашката са Румъния, Гърция, Турция, Саудитска Арабия и Русия.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*