Биоземеделието е акцент на изложбата „Агра“ в панаира

Нов сорт праскова с изключително едри плодове, достигащи тегло от 250-260 грама, ще покаже Институтът по овощарство на Международната селскостопанска изложба „Агра“. Тя ще се проведе от 6 до 10 март 2012 г. в Международен панаир Пловдив под егидата на Министерството на земеделието и храните.

Сортът „Ласкава“ е една от световните новости, които ще бъдат представени на изложението. Той е подходящ за биологично производство, тъй като е устойчив на болести и пръсканията с химически препарати се свеждат до минимум. Поради това производството е много по-евтино, с високи резултати като качество и количество на добива, твърдят от института, създал 45 български сорта праскови. Със свои щандове на „Агра 2012“ ще участват всички научни звена от системата на Селскостопанската академия, която е съорганизатор на изложението.

Биоземеделието е основен акцент през последните години, а сега за първи път се организира и специализирана изложба „БиоАгра“ за биологично растениевъдство и животновъдство. С тези сектори е свързана и голяма част от новостите, които ще видят посетителите. Фермерите ще могат да изберат подходящи разсади, овошки, торове и оборудване за екологично чисто производство, за което фонд „Земеделие“ отпуска помощи в размер от 120 до до 613 евро на хектар в зависимост от вида на отглежданите култури.

Европейска новост сред експонатите ще бъде посадъчен материал за растението Годжи Бери, отглеждано в Китай. Неговите плодове често са наричани „червени диаманти“, защото са богати на различни полезни съставки. Те са известни като най-силната добавка против стареене в света, помагат за лекуването на множество болести, намират широко приложение във фармацевтичната и хранително-вкусовата промишленост.

Кошер за бомбуси е световната новост, разработена от белгийската компания „Биобест“ и представена на „Агра“. Бомбусите, известни още като земни пчели, се използват за опрашване на земеделски култури на открито и в оранжерии. За разлика от медоносните пчели, бомбусите са активни при много ниски температури, във ветровито и облачно време, в покрити конструкции. Те напълно замества ръчното опрашване и употребата на хормони, затова се подходящи за биологично производство. Кошерите са снабдени със специална система за захранване, не изискват поддръжка и допълнителни грижи.

На конференцията „Маркетинг в биоземеделието“ водещи чуждестранни и български експерти ще разяснят как биофермите да оптимизират своята дейност, а техните продукти да стигат по-лесно до пазара. Тя е планирана за 7 март, организатори са екологичната асоциация „Авалон“, Международен панаир Пловдив и Аграрният университет, а за провеждането й съдейства и посолството на Холандия в София.

Семинар „Европейските пари за българското село. Програмата за развитие на селските райони и предизвикателствата през 2012 и следващите години” е включен в деловата програма на „Агра“ на 8 март. Инициатори на проявата са Пловдивската земеделска камара и Международен панаир Пловдив.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*