Еко-откритията на лабораторията Лос Аламос будят най-голям интерес

Фитопланктонът в океана може да помогне за намаляване на въглеродния двуокис в атмосферата.

Научно-популярни публикации, свързани с овладяване на климатичните промени, попадат в групата на десетте най-четени статии, създадени от учените от лабораторията Лос Аламос през 2009 година.

Фитопланктонът в океана може да помогне за намаляване на въглеродния двуокис в атмосферата.

Наличието на ултрамощния суперкомпютър Roadrunner с петафлопсов капацитет направи възможно учените от Лос Аламос да изследват ефекта от мащабните океански водовъртежи и течения върху преноса на хранителни вещества, които са от критично значение за растежа на фитопланктона. По-рано ефектът от фотосинтезата на океанския фитопланктон и други дребни морски растения, както и въздействието им за намаляване на въглеродния двуокис от атмосферата, нямаше как да бъде изучаван заради липса на достатъчно изчислителна мощ.

Иновациите на лабораторията, свързани с детайлно – и с много висока резолюция – моделиране и наблюдение на климата, са третата най-четена публикация. Моделирането на климата, океана и ледените шапки води до създаването на динамични модели, важни за анализа на климатичните промени.

От алгите се произвежда гориво, наричано още "зеленото злато".

Сдружаването на екипа на лабораторията с Solix Biofuels Inc. също е сред най-четените еко-истории. Целта на обединяването бе да се използва технологията на лабораторията Лос Аламос за генериране на звукови вълни с цел оптимизиране на производството на гориво от алги (водорасли). Акустичното фокусиране – използването на звукови вълни – вече е комерсиализирана технология. Тя позволява да се черпи био-гориво от водораслите, известно още като „зеленото злато“. Субстанцията е достойна алтернатива на суровия петрол и може да се рафинира с цел получаването на дизелови горива, бензин и дори керосин (самолетно гориво).

Интерес сред читателите е предизвикала и новината за водещата роля на два от развойните центрове на лабораторията – центрове за изследвания в областта на енергията.

Определянето на най-четените истории на учените от Лос Аламос е свързано с проследяване на това колко посетители на онлайн медии са чели въпросните статии, както и известен анализ. „Нашите най-значими открития от гледна точка на науката се оказват и най-интересни за медиите“, – казва Тери Уолъс, директор на лабораторията за наука, технологии и инженеринг.

Лабораторията в Лос Аламос е мултидисциплинарен изследователски институт, ангажиран с провеждането на стратегически изследвания, много от които имат връзка с националната сигурност на САЩ.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*