Нов заместител на стъклото повишава ефективността на LED осветлението

PPG Industries е започнала разработването на евтин заместител на стъклото, който да послужи в създаването на по-ефективни осветителни тела на базата на органични светодиоди. Това ще позволи производството на по-евтини осветителни тела, които дават повече светлина при консумация на по-малко енергия.

Мехран Арбаб, директор на PPG за изследователската дейност и технологиите, казва, че компанията вече е разработила две технологии, подходящи за осветление – прозрачно проводимо покритие и оптично покритие.

PPG използва въпросните две технологии, обслужвайки пазарите на соларни системи, аерокосмическата индустрия и архитектурата. Компанията е получила грант в размер на 1,6 млрд. долара, за да доразвие новата си технология за заместител на стъклото.

Органичните светодиоди (LED) се произвеждат от органични материали, които излъчват светлина, когато през тях протича ток. Обичайно те отдават по-малко светлина в сравнение с обикновените светодиоди, които са вече в масова употреба.

Все пак благодарение на последите достижения в техногията на органичните светодиоди те вече имат възможност да излъчват четири пъти повече светлина на ват – като се има предвид, че обикновените енергоспестяващи крушки са способни да излъчват само 15 лумена на ват.

Освен че имат сериозна възможност за спестяване на енергия, органичните светодиоди могат и да намалят някои рискове за околната среда и здравето на хората, които са характерни за обикновените флуорисцентни крушки. Макар че отдават повече светлина, флуористенцните лампи съдържат живак, който е вреден за околната среда и опасен за човека. Освен това имат доста кратък живот, а не на последно място светлината, която произвеждат, на мнозина се струва „остра“ и неприятна за окото.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*