Критикуват зелените постижения на Ванкувър

Топло време и липса на сняг във Ванкувър накараха някои да се шегуват, че предстоят не олимпийски, а "кафяви игри"

Олимпийското село във Ванкувър, където всеки момент ще започнат да мерят сили най-добрите световни състезатели в зимните спортове, се слави като едно най-зелените олимпийски градчета, правени някога. Тоалетни с дъждовна вода, енергийно ефективни покриви с тревни площи, кошчета за разделно събиране на отпадъците – това са само част от нещата, които организаторите са предприели, за да покрият амбициозна норма за опазване на околната среда.

Топло време и липса на сняг във Ванкувър накараха някои да се шегуват, че предстоят не олимпийски, а "кафяви игри"

Но критиците им дават в най-добрия случай само бронзов медал за постиженията в еко-дисциплината. При това подобна оценка беше актуална, преди организаторите да започнат да извозват със самолети снега към измитите от дъжд склонове за ски-спускания и сноуборд, грейнали в зелено край безснежния Ванкувър.

Смятаме, че това е знаменателно от гледна точна на въздействието върху околната среда“ – казва Пол Лингл, активист от канадската еко-група „David Suzuki Foundation“. Според него, фактът, че посред зима няма сняг във Ванкувър, е аларма за всички хора по света.

Използването на камиони и хеликоптери за извозване на снега към склоновете за ски-спусканията се е превърнало в символ на последиците от Олимпийските игри, насочвайки вниманието към главния проблем – колко топъл и зелен изглежда Ванкувър в сравнение с предишните, силно заснежени градове-домакини.

От своя страна Линда Коуди, вицепрезидент по устойчивото развитие в организационния комитет VANOC, казва, че използването на камионите и хеликоптерите ще повиши вредните емисии на олимпийското село само с един процент, дори и машините да работят по 8 часа всеки божи ден до закриването на игрите на 28 февруари. „Ще се вместим в рамките на определените 118 тона вредни емисии“, категорична е Коуди.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*