Словашки проект за геотермална енергия получава еврофинансиране

Словашката компания „Geothermal Anywhere“ получи от ЕС грант в размер на 2,64 милиона евро, за да разработи своята технология за геотермално сондиране.

Geothermal Anywhere разработва технология за сондажи и обработка на скалите. Тя ще използва финансирането от ЕС в търсене на начини за подобри естествената пропускливост на скалите, свързана с миниатюрни пукнатини и порести пространства между гранулите на минералите.

Технологията на словашката компания помага за извличането на топлината от скалите, създавайки система от взаимно свързани пукнатини, в които се инжектира вода. При контакта със скалата водата се затопля, след което се връща към повърхността чрез сондажи, подобни на естествените хидротермални извори.

Игор Кошич, главен изпълнителен директор на Geothermal Anywhere, казва, че проектът е уникален за цяла Централна Европа.

Технологията на Geothermal Anywhere е подходяща за сондажи с дълбочина между 8 и 10 километра. Компанията е изчислила, че един блок скала с дължина 14 км, ширина 14 км и дебелина 1 км, намиращ се под повърхността на земята и с температура 250°C, може да осигурява термална енергия, равна на общата енергийна консумация на САЩ за една година.

Подобно нещо не е трудно постижимо, защото температурата на скалата под повърхността достига 200°C до 400°C навсякъде по света.

Водещи университети от Словакия, местната академия на науките и няколко технологични компании работят заедно с Geothermal Anywhere по проекта.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*