Саудитска Арабия впряга соларна енергия за чиста вода

Саудитска Арабия ще използва слънчевата енергия, от която има в изобилие, за да я впрегне за производството на това, от което най-много има нужда – водата.

Страната ще стабилизира бъдещите си потребности от вода и енергия чрез изграждането на водопречиствателни станции за филтриране на солена вода, захранвани чрез слънчева енергия.

Превръщането на солената вода в обезсолена, питейна вода, се прави чрез станции за обезсоляване, които освен че са огромни като размер, консумират и много енергия. Тяхната специализирана и скъпа инфраструктура ги превръща в изключително скъпи начинания.

Според принц Турки бин Сауд бин Мохамад, схемата за соларна енергия ще намали разходите за производството на обезсолена вода. Плановете предвиждат при първата фаза да се захрани със соларна енергия една 10-мегаватова централа за обезсоляване, която използва технологията на обратната осмоза. Ще бъде построен и втори център за обезсоляване на водата с производствен капацитет 300 000 кубически метра.

Общо девет проекта за централи за обезсоляване в Саудитска Арабия ще бъдат построени в рамките на идните няколко години. Някои от тях вече са в процес на проучване или констуиране.

Саудитска Арабия произвежда около 18 процента от световната обезсолена вода. В същото време нейните слънчеви ресурси са огромни – около 7 хиляди вата на енергия на квадратен метър при средно 12 часа слънчево греене на ден.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*