Честваме световния ден на водата

Днес светът чества световния ден на водата. По този повод Българско каяк общество организира изложба, която ще бъде открита в 18.30 ч. в градинката пред „Кристал“ в София. Изложбата представя фотографии, запечатали моменти от спускания в бърза и спокойна вода, интересни райони в България и чужбина, вълнуващи мигове от състезания и водни походи, настроенията и невероятното чувство от общуването на човека с природата, стихията и… силата на водата – преживявания, които фотографът успява да улови за части от секундата. „Чрез тази експозиция се надяваме хората да осъзнаят красотата и важността на водата, това, което тя ни дава, това, което ние можем да й дадем, и това, което можем да загубим, ако не я пазим“, казват от БКО.

Международният ден на водата се провежда ежегодно на 22 март като средство за фокусиране на вниманието върху значението на питейната вода и призовавайки за устойчиво управление на ресурсите от прясна вода.

Международният ден на водата е иницииран през 1992 г. по време на Конференция по околната среда и развитието на Обединените нации (UNCED). Общото събрание на ООН реагира чрез определяне на 22 март 1993 г. за първия Световен ден на водата.

Всяка година тази дата подчертава специфичен аспект от използването на питейната вода. Така например през 2011 г. денят на водата бе посветен на водата за градовете, а през 2010 – на качеството на водата. 2009 година бе посветенан а трансграничните води, а в годините преди това фокусът бе насочват към недостига на вода, ролята на водата в различните култури и почитането й, водата и бедствията, ролята на водата за здравето на хората и т.н. 2012 година е посветена на връзката между водата и храната, наличието на ресурси от питейна вода и справянето с глада по света.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*