Европейският топ-учен: не можем да закъсняваме с мерките срещу изменението на климата

Европейският съюз не може да използва забавянето на икономиката като извинение за каквото и да е отлагане на действията за борба с изменението на климата. Това предупреди главният научен съветник на ЕС, цитиран от Ройтерс.

Молекулярният биолог Ан Глоувър пое новосъздадената роля, подчинена директно на председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, в началото на тази година. Преди това тя беше главен научен съветник на Шотландия.

Въпреки факта, че много правителства на държави-членки на ЕС съкращават своите публични бюджети в опит за намаляване на нивата на дълговете, Европа не може да си позволи да отлага извършването на действията си за намаляване на емисиите, категорична е Глоувър. “Изключително е разочароващо да видим как много държави-членки отстъпват от своите ангажименти за намаляване на емисиите, защото си казват, че в момента минаваме през рецесия“.

Нека не с заблуждаваме: ако продължи неотслабващата сила на изменението на климата, предизвикано от човека, ние ще преминем през абсолютно ужасен период на конфликти и миграция, докато населението на света започне да намаляват много бързо“, предупреди топ-ученият на Европа.

Глоувър призова и за намаляване на консуматорството – основен фактор за разхищаването на ресурсите на планетата. „Най-простият начин да се мисли за увеличаване на работните места е да се произвеждат повече неща и да накараме хората да купуват повече неща. Но не можем да направим това, защото сме на прага на изчерпване на ресурсите“, заяви Глоувър. Тя посочи оценки, направени от учени и активисти, че ако моделите на потребление в ЕС бъдат възприети в световен мащаб, ще са нужни ресурси, равни на почти три планети като нашата, за да може да се насмогне на сегашните темпове на изчерпване на ресурсите.

Трябва да се мисли за алтернативни начини за използване на науката, инженерството и технологиите, за да можем да живеем на планетата по начин, който ни носи удовлетворение, но използва по-малко ресурси. Мисля, че това е най-голямото предизвикателство за хората“.

Глоувър вижда своето назначение, което последва решението на Барозу през 2009 г. да подобри начина, по който ЕС събира и използва научни съвети, като положителна стъпка в правилната посока.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*