Ветроенергийната асоциация подкрепи природозащитници за опазване на птиците

Тази седмица Българското дружество за защита на птиците алармира, че на два ветроенергийни парка са издадени екоразрешителни с предварително изпълнение, което възпрепятства обществения контрол върху развитието на тези проекти. Българската ветроенергийна асоциация (БГВЕА) подкрепя протеста на БДЗП срещу екоразрешителните на тези два проекта“, съобщи ветроенергийната асоциация в нарочно прес-съобщение.

И двата проекта са сред проектите, за които в началото на март БГВЕА изрази опасения и поиска формирането на работна група, която да провери документацията на всички ветроенергийни проекти за евентуални нередности.

Вятърната енергия е безопасен, евтин и природосъобразен източник на енергия, но трябва да се случи по правилния начин, – коментира изпълнителният директор на БГВЕА Себастиан Ньотликс. – Всички ветроенергийни проекти трябва да отговарят на едни и същи високи стандарти. Необичайни „преки пътища“ или нередности в проектирането и разрешителните процедури са неприемливи. Проекти като тези вредят на индустрията и могат да навредят и на природата. Това е причината и ние да подкрепяме действията на БДЗП, които се борят тези проекти да преминат през необходимия контрол. “

На 8 март в отворено писмо до министър-председателя БГВЕА настоя за спешното формиране на работна група за разглеждане и за внимателното оценяване на съпътстващата документация на проектите със сключени предварителни договори за свързване към мрежата. Работната група трябва да включва експерти от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, Парламентарната комисия по икономическа политика, енергетика и туризъм, браншови организации и организации за опазване на околната среда и биоразнообразието. „Тази работна група и разглеждането на проектите ни бяха обещани и от бившия министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и от неговия наследник на поста Делян Добрев. Очакваме сформирането на групата да започне следващата седмица. В противен случай, рискуваме да видим как развитието на възобновяеми енергийни източници потъва в сивия сектор, а от това ще пострадат и икономиката и околната среда,“ каза Ньотликс.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*