Британски учени правят по-леки материали за транспорта

Учени от Университета в Манчестер работят по създаването на нови, ултра-олекотени материали за създаването на по-екологични средства за транспорт, включително и самолети.

5,5-годишен съвместен проект, воден от проф. Джордж Томпсън от школата за материали към университета, е в търсене на начини да намали вредните за околната среда ефекти от транспорта. Съществен елемент в работата на учените е намирането на нови, леки и здрави сплави.

Програмата е финансирана с 5,7 милиона лири от Съвета за изследвания в областта на инженеринга и физиката. Съветът традиционно подпомага големи изследователски предизвикателства.

Екипът от осмина академични работници се е съсредоточил в създаването на сложни компонентни архитектури, сплави от ново поколение, несъществуващи материали, както и проектиране на ново поколение повърхности, които да осигуряват възможно най-ниско вредно въздействие върху околната среда. В същото време учените се стараят тези нови материали да са с ниска цена и възможност да се рециклират.

Освен всичко, изброено дотук, учените планират да насочат вниманието си и към създаването на ново поколение покрития със способност да се самолекуват и самовъзстановяват. Те ще имат приложение при предпазването на ултра-леките материали, използвани в новопроектираните решения.

Този грант, който получихме, ни дава сигурно финансиране за следващите няколко години, за да можем да разработваме научно обосновани решения за посрещане на предизвикателството – да създаваме по-леки транспортни средства и самолети, с по-малко емисии на въглероден двуокис и по-икономични откъм гориво“, казва проф. Томпсън.

Проектът официално стартира през юни 2010.

Освен всичко дотук, друг екип от Университета в Манчестър пък тази седмица обяви, че е открил ген, който прави растенията по-тлъсти – буквално, т.е. по-богати на мазнини. Очаква се това да се окаже от особено голяма полза за увеличаване на добивите от биомаса, предназначена за създаването на биогорива.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*