Предлагат България да има национална програма за електрическа мобилност

България да приеме Национална програма за електрическа мобилност, призовава Индустриален клъстер „Електромобили” (ИКЕМ) в специално писмо до президента на страната Росен Плевнелиев, премиера Бойко Борисов и членове на кабинета. С реализацията на програмата до 2025 г. България ще се утвърди на картата на електромобилността на континента и ще се наложи като регионален лидер в тази сфера. С формирането пък на Съвет за координация на програмата към икономическия министър ще се получи и приемственост в работата на междуведомствената работна група по проекта за насърчаване на устойчивия автомобилен транспорт и електрическата мобилност до 2014 г.

В недалечното минало България бе световен лидер в производството на електрокари, припомнят от ИКЕМ. Сега страната ни може да стъпи на тази основа, за да въведе модерната електрическа мобилност. За това страната има опит, производствени мощности, кадри и мобилизиращи амбиции.

Националната програма за електрическа мобилност – България 2025” би могла да концентрира обществената енергия в посока въвеждане на електромобилите. В писмото на ИКЕМ до държавните институции се анализира ситуацията в момента на този пазар и се посочва, че държавната програма може да синхронизира процесите в бизнеса, научно-развойната дейност, образованието и обучението, да ги направи рационални и намали пилеенето на ресурси. Експертите от ИКЕМ формулират и 10 точки, които би следвало да влязат в програмата, за да бъде нейното изпълнение успешно.

В ИКЕМ се надяват на положителен отзвук, защото неотдавна клъстерът бе поздравен от името на президента Росен Плевнелиев. В писмото до сдружението бе изразена убеденост, че ясната визия, която е заложена в Хартата на електромобилността в България, ще се превърне в основа за дългосрочна национална стратегия.

1 коментар

  1. Представяне на електрически автомобили в Стара Загора
    Информация и видео:

    „http://www.chambersz.com/news/9502-elektromobili-motopedi-vromos-kom“

    * * *

    „http://youtu.be/UdMOMEWwpNc“

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*