Китай инвестира в находищата на редки елементи

Един от най-големите производители на стомана започва план за резервиране на находищата на редки земни елементи с цел стабилизиране на цените.

Поделение на китайската компания Бату Стийл – един от най-големите китайски произвдители на стомана – обяви, че започва изпълнението на стратегически план за резервиране на находищата на редки земни елементи в града Бату, който се намира във вътрешността на автономния монголски регион. Стойността на плана не бе обявена. Известно е обаче, че автономната регионална власт и управата на града Бату ще вложат близо 3 млрд. долара в начинанието и вече са одобрили плана.

Копрпорацията, листвана на Шанхайската борса, ще реализира плана чрез поделението си за международна търговия с редки земни елементи. Местните власти пък се надяват да превърнат Бату в производствена база за редки земни елементи от световен клас. Те искат също така да въведат механизъм за резервиране на редки земни елементи, така че да стабилизират цените, обявиха от компанията за стомана.

Находището за реки елементи при Бату произвежда около три четвърти от общия добив на такива елементи в Китай. От своя страна Китай произвежда 97% от световния добив на редки елементи.

Редките земни елементи включват минерали като диспрозий, тербий, итрий, тулий, лютеций –които имат приложение в електрониката, авиацията, атомната енергетика, производството на механика. Редките земни елементи се използват и при технологии като генераторите на електроенергия с вятърни турбини, електрическите автомобили, горивните клетки, енергийно ефективното осветление.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*