Над 400 млн. лева са дадени за енергийна ефективност до края на 2010 г.

Обновени са училища, детски градини и ясли, музеи, театри, опери

Над 400 милиона лева са дадени у нас за проекти за повишаване на енергийната ефективност на общински и държавни обекти. Финансирането е изцяло по Оперативна програма “Регионално развитие” Това разкри тази сутрин Добромир Симидчиев, зам. министър на регионалното развитие и благоустройството, по време на откриването на осмия международен конгрес за ВЕИ и енергийна ефективност, организиран от Виа Експо в столичния Интер Експо Център.

Към края на 2010 година проектите, свързани с въвеждане на мерки за енергийна ефективност, са били общо 61. Тяхната обща стойност е 67,5 млн. лева. Това са проекти за енергийна ефективност в детски градини, ясли, училища – в 61 общини.

Днес ще бъдат сключени допълнителни 21 договора с общини за над 40 млн лева. Ще бъдат обхванати 54 училища и 28 детски градини и ясли.

Друга категория проекти по ОПРР са проектите с отношение към ЕЕ. В тази категория са сключени 131 договора за 306 милиона лева за повишаване на енергийната ефективност. Сключени са 45 договора за 74 млн. лева за обекти на държавната инфраструктура – училища, опери, театри, музеи и други публични сгради.

Министерството на регионалното развитие полага много усилия да подкрепя с множество инициативи енергийната ефекттивност в България, подчерта зам.-министърът. С това ведомството допринася за изпълнението на стратегически документи като енергйната стратегия на страната, национаните програми за обновяване на жилищните сгради (2006-2020И и за възобновяемите енергийни източници и др.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*