Енергийната ефективност ще позволи на строителството да живне

Валентин Николов, заместник-министър на икономиката, енергетиката и туризма, откри форума

Общите намаления от този проект ще възлиза на 280 хиляди мегаватчаса годишно

Дирекция жилищна политика при министтерството на регионалното развитие е подала проектно предложение за ЕЕ обновяване на българските градове в края на януари, търсейки финансиране по Оперативна програма “Регионало развитие” за повишаване на енергийната ефективност на българските многофамилни жилища. Реализацията на този проект ще позвили на целия ни строителен бранш да живне. Новината разкри ази сутрин Добромир Симидчиев, зам. министър на регионалното развитие и благоустройството, по време на откриването на осмия международен конгрес за ВЕИ и енергийна ефективност, организиран от Виа Експо в столичния Интер Експо Център.

Валентин Николов, заместник-министър на икономиката, енергетиката и туризма, откри форума

Фондът за този проект ще се управлява от Корпоративна търговска банка. Очаква се проектът да има силен социален и икономичекси ефект. От една страна ще се повиши обществената осведоменост за ЕЕ. От друга, ще се подсили строителният сектор. Това важи не сасмо за строителните компании, но и за свързаните с тях бизнеси – консултантите, проектантските бюра и т.н.

Общите намаления от този проект ще възлиза на 280 хиляди мегаватчаса годишно, заяви Симидчиев. Ако вземем за пример един средномощен електромобил, това спестяване би се равнявало на това 1200 автомобила да се движат по 8 часа на ден на пълна мощност 365 дни в годината, добави зам.-министърът.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*