4 фактора правят фотоволтаичния бранш у нас свръхперспективен

Налице са 4 фактора, които правят фотоволтаичния бранш у нас изключително перспективен. Първият от тях е географската ни позиция – страната ни е разположена на слънчево място на планетата. Вторият фактор са подходящите икономически условия – регламентираните преференциални цени за изкупуване на електрическа енергия от фотоволтаици. Това коментира проф. Петко Витанов от Централната лаборатория по соларна енергия и нови енергийни източници при БАН при откриването на изложението “Соларни Балкани 2012” в столичния Интер Експо Център днес.

Третият фактор е бързото намаляване на пазарните цени на фотоволтаичните съоръжения в световен мащаб. Не на последно място е засиленият интерес от страна на инвеститори за реализация на големи соларни проекти у нас.

Дори най-големите оптимисти не предполагаха толкова бързо навлизане на фотоволтаичната технология у нас, коментира проф. Витанов. “От 2008 се започна изграждането на соларни мощности и ежегодно се удвояваха включените мощности. Тази тенденция се наблюдава и в други страни от региона и се определя от световната тенденция за устойчиво развитие. Фотоволтаичната индустрия в света създаде много възможности, по-усъвършенствани технологии, повече ефективност на модулите, по-ниски цени. Преди 5 години никой не е предполагал такова спадане на цените! Това доведе до много инвестиции и закономерен спад на цената на електричеството от фотоволтаици”.

Професорът припомни, че фотоволтаичната технология е част от голямата електронна индустрия. Последната показа как с развитието на електронните технологии постепенно станаха приемливи цените дори на най-скъпата електроника. Същото може да се повтори при соларните системи. Фотоволтаичната технология ще стане масова и конкурентна сама по себе си, дори да оставим настрана предимството й в екологията, посочи Витанов.

Най-напред това ще се случи в страните от т. нар. слънчев пояс на земното кълбо. За наша радост ние сме в него”, добави Витанов.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*