Соларна топлоцентрала атакувана от екоактивисти

Един от най-амбициозните проекти за соларна топлоцентрала в САЩ попадна под атаката на еко-активисти. Мащабът на начинанието ще бъде намален с 12%. Причината – пустинни костенурки.

BrightSource Energy ще намали размера на проектираната от компанията топлоцентрала Айвънпа от 440 мегавата до 392 мегавата, съобщи New York Times. Намаляването на капацитета ще позволи да се очертае и обособи зона, където растат редки растения, а това ще помогне за запазването на екзотичен местен обитател – пустинната костенурка.

За целите на проекта голям брой пустини костенурки трябва да бъдат мигрирани. Запазването на повече от местната растителност ще намали броя на пустинните костенурки, които трябва да бъдат преселени заради проекта.

Топлоцентралата не може да се смали повече, но все пак остава икономически ефективна, посочват от инвеститора.

Досега производителите на соларна енергия трябваше да се борят с редица защитници на местни интереси, с петролната и газовата индустрия и други препятствия пред новите видове енергия. Съобразяване беше нужно и с някои политически сили.

Ето, че се оказва, че инвеститорите в алтернативни източници на енергия трябва да се съобразяват и с претенциите на еколозите и техните организации. Подобно на BrightSource Energy вече няколко компании за слънчева или вятърна енергия бяха принудени да накълцат плановете си за нови проекти заради претенциите на еко-защитниците.

Специално в този случай става дума за естествения хабитат в пустинята Могаве, но подобен сценарий е възможен и за всяка друга територия, където природните условия за подходящи за вятърни или соларни централи.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*