Ентусиаст от Казичане разработил електромобил

Изобретателен и предприемчив българин от Казичане сам е направил свой електрически автомобил, с който обслужва бизнеса си, съобщава на сайта си Индустриален клъстер“Електромобили“. Валери Стоилов от Казичане e разработил конверсиран електрически автомобил по свой проект.

Валери е собственик на фирма за термопомпи. През 2011г. решава и прави първата своя конверсия. По свой начин, със свое техническо решение, с помощта на приятели и съмишленици. Така се ражда „електрическото“ Пежо Партнер – автомобил, с който Валери активно работи и обслужва бизнеса си всеки ден.

Конверсираният автомобил е със 17 KW електрически двигател. Реалният му пробег с едно зареждане е 50 км. Максималната му скорост е над 80 км./ч. Батериите са оловни тип „Панцерови“. Разбира се това не е идеалното решение, но за сметка на това е по-евтино. Електромобилът няма разходи за поддръжка на двигател, охладителна система, ауспух и др. Изминаването на 100 километра става само за 2,50 лева, колкото е стойността на електричеството за зареждане на батериите.

По данни на ИКЕМ, в пазарът в България може да поеме около 10 000 конверсирани автомобила годишно. Клъстерът скоро ще обяви първата българска зарядна колонка, която работи в мрежа онлайн, дава възможност за управление чрез „смарт грид“ мрежа и притежава система за автоматично разплащане. Така въпросът за кокошката и яйцето в споровете за електромобилността ще намери своя частичен отговор.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*