Време е за промяна на парадигмата: сами си правим ток и пестим пари

Даниела Шрайбер

Експерти: преференциалната тарифа за електричество от зелени източници трябва да остане

Време е да променим разбирането си за електроенергията. С ниските цени на фотоволтаичните панели и добрите преференциални тарифи за изкупуване на енергия от екологични източници хората могат да си позволят сами да си произвеждат електроенерия. Това ще им позволи да пестят пари. Ако преосмислим отношението си към консумацията на електроенергия, това ще стане реалност, смята Даниела Шрайбер, изпълнителен вицепрезидент на EuPD Research/Joint Forces for Solar при Hoehner Research & Consulting Corp. Шрайбер представи данни от EuPD Research по време на изложението “Соларни Балкани 2012”, организирано от Българската фотоволтаична асоциация.

Даниела Шрайбер

Първите инсталации на фотоволтаика бяха направени от хора, които са запалени еколози. Те вярваха, че правят нещо добро за природата по този начин, припомня Шрайбер. Според анализаторите, това е т нар. първи етап на търсене на фотоволтаични решения. “По-късно германското правителство въведе преференциалната тарифа за изкупуване соларна енергия – през 2004 година. Това решение изигра важна роля. То даде инвестиционна сигурност. Имаше стимули за тези, които инсталират фотоволтаика, и предвид ценитe на тока това беше изгодно. Стигна се дотам, че инвестицията във фотоволтаика беше въпрос изцяло на инвестиционно решение: правеше се сметка колко киловата за колко години ще се генерират и продадат на каква цена и колко възвръщаемост ще има”.

Както мнозина знаят, този механизъм сработи добре и Германия стана лиде във фотоволтаичната енергия. Моделът бе възприет от много други страни – Испания, Италия, Франция, Великобритания и др. В последните няколко години и страните на Балканите възприеха този подход.

Днес обаче тези преференциални тарифи се преразглеждат и подлежат на значително намаление. Най-силно е “порязването” на големи соларни пазари като Германия и иИталия. Благодарение на тарифата за соларна енергия тези страни се постигнаха значително увеличение на общия инсталиран PV капацитет, рекордно през 2011 година. Някъде се стигна до пренасищане на пазара.

Когато обаче се направи сметката колко инвестиции са направени в тези инсталации, колко енергия ще се генерира и колко тя допринася в общия енергиен микс – получава се значителен дисбаланс, – казва Даниела Шрайбер. – Затова правителствата трябва да реагират – и го правят. Те искат да са сигурни, че целите им ще се постигнат, но пазарът няма да прегрее”.

Именно затова сега фокусът се насочва в нова посока: време е да се позволи на потребителите да си генерират енергия сами. Ако досега фотоволтаиката беше средство за постигане на печалби, сега вече се говори за постигане на спестявания на пари. “Време е да позволим на хората да си генерират електричеството сами и да го ползват на място. С това навлизаме в нов цикъл на развитие и търсене на фотоволтаични решения”.

Да допуснем, че вече няма преференциална тарифа, – казва специалистката.. – За хората остава инвестиционният въпрос: да инвестирам, за да постигна енергийна независимост, за да мога сам да си произвеждам енергията и по този начин да спестявам пари.” Предвид падащите цени на PV модулите по света и растящите цени на тока в Европа, това би могли да бъде интересно инвестиционно решение.

3 коментара

 1. До Антон – пиле, това беше така преди повече от 30 години.
  ДНЕС вече не е!!!
  Възвращаемостта на енергията е подобна на тази, която е цитирана преди теб. Единственият проблем (който вече се решава) е цената, защото е високотехнологично производство. До няколко години (ако не беше икономическата криза, това вече щеше да е факт) цената ще спадне до нива, които ще направят много по-ефективно и по-евтино, ако си произвеждащ сам електричеството със собствени фотоволтаици. Средната дневна консумация на едно обичайно домакинство се движи между 10 и 15 квтч. С един модул за съхранение на енергията (в САЩ има такива – мащаб колкото голям фризер, капацитет – 7 квтч, цена около 2500 долара) за през нощта – и ставаш енергийно независим. Капиш?

 2. Това е градска легенда.
  1м2 соларен панел изисква около 250kWh енергия при производство.
  Според локацията 1м2 соларен панел генерира от 100kWh до 160kWh годишно, така че в най-лошия случай енергията се връща до 2.5г. С нови техники които ще навлязат тази и следващата година енергийния разход в производството ще намалее наполовина.

 3. Електроенергията, нужна за производството на един завършен фотоволтаичен модул е повече от електроенергията, която ще произведе модулът през целия си живот. Кое му е „екото“ тогава?

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*