Гъвкави соларни клетки не зависят от ъгъла на слънчевите лъчи

Екип от учени е изнамерил нов метод за създаване на фотоволтаични системи, които са леки, гъвкави и пластични, а на всичкото отгоре използват само 1% (няма грешка – един процент) от силиция, необходим за създаването на тежките и твърди съвременни фотоволтаици.

Слънчевите клетки, направени по новата технология, биха били значително по-евтини от съвременните фотоволтаични модули. Но заради лекотата си и гъвкавата структура, която им позволява да се огъват като лист хартия, те могат да се прилагат и по значително повече начини. Хей, има ли вече мераклии за фотоволтаични пердета?

Новата технология е описана в научна публикация в сп. „Природни материали“. Озаглавена е „Подобрени абсорбиране и пренос при набори от силициеви жички за фотоволтаично приложение“. Разработката е дело на изследователите от Калифорнийския технологичен институт в Пасадена.

Трикът при новата технология се състои в това, че се полагат силициеви жички с дебелина един микрометър, а след това полученият набор се вгражда вертикално в гъвкав полимер. Така подредени, според доклада, наборите от силициеви жички могат да улавят и предават около 96% от светлината при пикови условия. За създаването на наборите е необходим едва 1% от силиция, който е нужен за изработката на конвенционален фотоволтаик.

Неочакван плюс на новата технология е това, че наборите от жички могат да работят успешно при „широк диапазон различни ъгли“, т.е. могат да улавят светлината при почти всякакъв ъгъл на падане спрямо панела и ефективността му не зависи от възможностите да бъде преориентиран.

Изследователите са постигнали най-добри резултати чрез нанасяне на антирефлекторно покритие върху крайчетата на жичките. Те са пресметнали, че слънчевите панели, изградени с тази нова технология, биха постигнали ефективност около 17%. На фона на ефективност от порядъка на 10 до 15 процента при съвременните фотоволтаични системи това е отличен резултат.

2 коментара

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*