Старата диско-топка с огледалца – оръжие в борбата с въглеродния двуокис

Дим и огледала – така шеговито може да се нарече един нов спектроскопски инструмент на фирмата Picarro, създаден за борба с промените в климата.

Машината, която се продава за 50 000 долара, използва лазер и камера с три калибрирани огледала, за които Picarro твърди, че могат да измерват парниковите газове като въглероден двуокис или метан с много голяма точност – и количествено, и географски. Устройството също така е лесно за използване. Това означава, че лесно ще се намалят оперативните разходи за прилагането му.

Продуктът е насочен към справяне с един от най-големите проблеми, свързани с въглеродния двуокис – гадателстването. Де факто никой никъде няма достатъчно точен метод за измерване на отделяните в атмосферата вредни газове. В повечето случаи мерките, които се поднасят, се базират на изчисления, съчетаващи фактори като енергоконсумацията, бизнес-практиките (напр. инсталиране на филтри), наличието на растителност и степента на абсорбиране и др. При това тези неточни сметки са основа за изчисляване на цените за т. нар. търговия с вредни емисии.

От Picarro твърдят, че могат да измерват наличието на вредни газове с голяма точност, при това съобразно съвсем конкретните географски места. Двама учени са изпробвали реда, слагайки го в кола и карайки по отсечка с дължина около 150 км. В техния експеримент те установили, че нивата на метана рязко се покачили при преминаването на автомобила покрай ферма за животни.

Как работи чудото? Много просто. Три огледала са монтирани в канистер с диаметър малко над 25 см., образувайки отражателен триъгълник. Лазерен лъч се пуска в триъгълника. Лъчът се отразява в трите огледала и „обикаля“ триъгълника, като това става милиони пъти в секунда. Само за миг лазерният лъч ще „пропътува“ около 20 км. по посока на часовниковата стрелка, все вътре между огледалата.

Скоростта и поведението на светлинния лъч в празен канистер се сравняват с поведението и скоростта на лъча при наличието на въздух с даден състав. Например въглеродните молекули в „мострата“ от въздух ще абсорбират част от енергията. Промяната в ефективността на светлинния лъч осигурява сурови данни за изчисляване на нивото на насищане с парниковия газ.

Калифорнийският съвет по въздушните ресурси CARB вече обяви, че ще закупи седем броя от устройството и скоро ще обучи около 700 техници за това как да боравят с него. Спорно е доколко устройствата са в състояние да оправдаят инвестицията от 350 хиляди долара, но създателите на продукта вярват, че заради ниските оперативни разходи и леснотата на използване устройството оправдава цената си.

В момента уредът е способен да измерва нивата на метан и въглероден двуокис. По-нататъшните му версии ще бъдат по-интелигентни и ще могат да мерят и други вещества като например бензен. От Picarro се надяват да научат системата от огледала да иземрва и различни изотопи във вода, а крайната им цел е да пригодят апарата за изследвания за нивата на различни вещества в хранителните продукти.

Компанията има дълга история на иновации и сма по себе си води началото си от Университета Станфорд. Първоначално е произвеждала медицинско оборудване, свързано с измерването на дишането. Към края на 90-те се занимава с измервателни системи за телекомите, но по-късно продава този бизнес.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*