Български евродепутат показа двигател с вода

Професор Владко Панайотов обяснява изобретението в предаването Панорама
Професор Владко Панайотов обяснява изобретението в предаването Панорама

Професор Владко Панайотов показа макет на водороден двигател в предаването Панорама на БНТ. Горивото е вода и крайният продукт, който излиза, също е вода, стана ясно от демонстрацията.

„Това е едно съвършено творение на човечеството, което не произвежда никакви емисии“, каза евродепутатът от ДПС.

„В България разполагаме с промишлен двигател, който дава представа за реалните възможности“, уточни той.

Сърцевината на двигателя е клетка, в която каталитично водата се разлага на водород и кислород, а след това изгаря и се получава електрическа енергия, която движи двигателя.

Сериозният проблем, за да станат подобни системи ежедневие, е горивната камера и по-точно материалът, от който е изготвена. Тя съдържа рядко срещаните елементи платина и паладий, които освен това се добиват трудно.

Професор Панайотов обаче има патент за производство на благородни метали като платина и паладий от отпадъчни материали, по екологичен и бърз начин. Интерес към него проявява реномирана американска лаборатория по нови енергийни източници, с която наскоро са обсъждани съвместни проекти.

Българският учен показа по телевизията и умален макет на такава клетка. Нейният първи вариант вече се използва в няколко български фабрики за обработка на отпадъчни руди, като ефектът от внедряването надвишава 5 милиона лева.

Именно отпадъците, вкл. и електронните, са суровината на бъдещето, подчерта Панайотов. Той съобщи още, че у нас предстои да бъде построена фабрика за производство на електрическа енергия от отпадъчна дървесина.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*