Кибер-омари правят ток за био-медицински приложения

Екип от изследователи от университета в Кларксън е намерил начин да накара омари да произвеждат електричество. Засега по-скоро на теория, но може би някой ден и на практика.

Ръководителят на проекта д-р Евгений Кац казва, че това, което учените се опитват да направят, „е много лесно да се постигне в епруветка, но трудната част от работата е да го направи при едно живо същество“.

Идеята е да се събира глюкозата, произведен от омара, и да се използва специален ензим за нейното разграждане, така че да се превърне в електричество. То се канализира чрез клетки, имплантирани в ракообразното. Един докторант пък отбелязва, че тъй като омарът няма нервни окончания там, той не чувства никаква болка.

Експериментът е успешен. Омарът произвежда достатъчно електроенергия за захранване на малък електромотор (еквивалентен на 8-10 на сто от една AAA батерия). Целта не е да се захранват устройства като мобилни телефони, а по-малки, био-медицински продукти. Ако пейс-мейкърът на един човек може да работи чрез естествен електрически ток, то никога няма да се налага да бъде заменяна неговата батерия.

От друга страна,агенцията за военни технологии на САЩ DARPA има интерес към технологията за военни цели: вероятно иска да направи армия от насекоми-киборги.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*