Китът и гъбата: нови методи за филтриране на вода

Гъбата, вдъхновила Osorb – технология за пречистване на морската вода.

Мнозина споделят виждането, че всяко ново изобретение, което науката успее да създаде, е нещо отдавна действащо – нещо, което функционира от столетия в природата.

Водата е налична в ограничено количество на Земята още откакто животът се е зародил. Тя циркулира, като през цялото време се използва и се пречиства – отново и отново.

В днешно време нуждата от вода нараства, а различни източници на замърсяване правят много голяма част от водата негодна за пиене. Уви това се случва с темпове, при които цикълът на пречистване на водата не може да навакса консумацията и вредите. Затова са нужни нови технологии, които да помогнат това да се случва.

Две такива технологии бяха предложени наскоро, като и двете са проектирани по модел, създаден от природата. Това са китоподобният Physalia и гъбоподобният Osorb.

Медузата Physalia physilis, на която е наречен китоподобният кораб за пречистване на реките.

Пътнически кораб с размера и формата на кит и наречен Physalia е проектиран да прочиства водата, докато се носи по течението на реките. Корабът е концептуален и ще използва биофилтрация и ултравиолетови лъчи.

Physalia ще е покрит с градини, които служат за филтри. Водата от реката ще се изпомпва и налива в градините, ще преминава през системата от насаждения и по този начин биологично ще се филтрират вредните вещества. Освен това екстериорът на плавателния съд ще бъде покрит с титаниев диоксид, който реагира на ултравиолетовите лъчи и пречиства водата.

Плавателният съд е проектиран да се задвижва от екологично чиста енергия. За целта той ще разполага със соларни панели на покрива и водни турбини под повърхността, която гази.

Макар че прилича на кит, Physalia заимства структурата на Physalia physilis – латинско наименование за „воден балон“, както наричат медузата. Самият проект е на Винсент Калбо, архитект известен с екологичните си идеи.

Physalia най-вероятно ще се движи по големите европейски реки като Сена, Темза, Волга и Дунав и ще ги пречиства.

Гъбата, вдъхновила Osorb – технология за пречистване на морската вода.

Друга иновация, която е по-малко концептуална, но също се асоциира с морски организъм, е Osorb – морска гъба за пречистване на водата от вредни вещества. Osorb е силициево-базиран материал, подобен на стъкло, който абсорбира вредните вещества по начина, по който гъбата попива водата. Материалът може да се свързва с водни замърсители, които осемкратно надвишават размера му. Той обаче не се свързва с водата и съответно не може да я попива.

Поставен в замърсена вода, този звяр поема отровите и изплува на повърхността. Оттам лесно може да бъде прибран и използван отново.

Osorb е открит от професор по химия в Колежа Уустър. Колежът държи патента за изобретението, но самият професор Едмистън си е основал компания на име Absorbent Materials Company L.L.C., която произвежда субстанцията за производството на „гъбата“ и вече е разработила вариации за други пречистващи цели.

През 2009 г. Absorbent Material получи награда в размер на 25 000 долара за чиста енергия в състезание, спонсорирано от масачузетския технолохгичен институт и щатското министерство на енергетиката.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*