Британци и индийци се обединяват в изследванията на соларни клетки

Два нови научно-изследователски проекта в областта на фотоволтаичните системи получиха финансиране от Британския изследователски съвет и от департамента по наука и технологии при правителството на Индия.

За да посрещнат бъдещите нужди, британското и индийското правителства обявиха, че стартират два нови научно-изследователски проекта в сферата на фотоволтаичните системи. Целта им е намалят цената на системите за слънчева енергия, като в същото време ги направят по стабилни и ефикасни.

Британският изследователски съвет и департаментът по наука и технологии при правителството на Индия ще дадат всеки по 5 милиона лири за двата проекта в рамките на идните три години. Очаква се изследователската работа да се проведе от британски и индийски университети и частни компании от двете страни. Предвижда се в начинанието да се включат британският Университет Лохбороу, индийската Национална лаборатория по физика и IIT Bombay.

Университетът Лохбороу отдавна се занимава с разработването на чисти технологии, включително пилотното производство на керамични компоненти за системи от горивни клетки. Индийският департамент по наука и технологии пък е съсредоточен в разработването на набор от проекти в областта на чистите технологии, сред които е нанотехнологична батерия, по-тънка от лист хартия.

И двата нови проекта ще са съсредоточени върху намирането на материали за по-ефикасни слънчеви системи, изнамирането на нови структури, нови подходи в обработката на материалите, нови инженерингови похвати, премахването на слабите места на сегашните технологии от гледна точка на доставките на материали, цена, ефикасност и дизайн.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*