Бързото зареждане ще е газ или спирачка за пазара на електромобили

Огледалце, огледалце, чии батерии се зареждат най-бързо? Въпросът е от огромно значение. Един от най-важните показатели за възприемането на елекромобилите е това дали притежателите им ще могат да презареждат колите си бързо и удобно.

Създателите на инфраструктура за презареждане на батериите на електромобилите работят по най-различни технологии, които да ускорят процеса на зареждането на батериите и да повишат удобството. Периодично фирмите обявяват нови и нови постижения, някои от които могат да ни смаят.

Дали някоя от тези технологии ще се превърне в стандарт, времето ще покаже.

Едно от постиженията, които си струва да се споменат, е на CLP Power Hong Kong. Фирмата наскоро създаде първата си „бърза зареждачка“ за електромобили. През следващите месеци тя ще го подлага на изпитания. Първите тестове са показали, че устройството може да зареди за 15 минути един електромобил така, че да може да измине 60 километра. Пробег от 120 километра се постига с половин час зареждане. Зарядното устройство е достъпно за правителствени агенции, корпорации, академични и изследователски институти и отделни индивидуални потребители.

Фирмата за електрически автомобили Think се е съюзила със специалиста в технологиите за презареждане AeroVironment и разработва нова технология, която ще зарежда батериите на 80 процента в рамките на 15 минути. Двете фирми вече подготвят демонстрационни проекти.

Epyon и партньорите й са започнали програма, наречена „Пътят към Копенхаген“, в рамките на която 300 младежи караха е-скутери от Нидерландия до мястото на срещата COP15. Те бяха там, за да насочат вниманието към своя манифест за електрическите превозни средства като инструмент за справяне с климатичните промени. Epyon им осигури станции за ултра-бързо зареждане на скутерите, позволявайки пълно презареждане само за половин час и то в свирепи зимни условия.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*