Алгите са тайното оръжие в борбата с климатичните промени?

Алгите – тънки, бързо растящи, досадни и богати на мазнини водорасли – могат да се окажат потенциален източник на възобновяема енергия. Специалистите казват, че тези „зеленяци“ са много интересни, защото имат удивителна способност да поглъщат въглеродния двуокис, като в същото време си живеят щастливо и доволно на места, които никой не желае – земи, които не стават за отглеждане на зърно, за строежи или друга полезна дейност.

Все още никой не е изобретил достатъчно добър начин за производство на гориво от алгите. Надпреварата обаче се нажежава.

Университетски лаборатории и новостартиращи компании се опитват да намерят правилната формула да превръщат водораслите в енергия. Учените се надяват, че ще могат да намерят ценово ефективен начин да извличат липидите от алгите и да ги превръщат в гориво, което след това да се налива в коли, трактори, джетове и др.

През това лято мега-корпорацията ExxonMobil заяви, че ще вкара 600 милиона долара в проучвания на алгите и в това начинание ще си партнира с калифорнийска компания за биотехнологии. Други фирми също се заричат да „разбият“ пазара.

Според изследователите, нагазили в басейните с алги, преследваната цел е съвсем реалистична и постижима в обозримо бъдеще. Те смятат, че няма да отнеме много време, за да се намери правилният механизъм за извличане на липидите.

В същото време ентусиазмът им се подхранва от факта, че алгите са много гладни за въглероден двуокис. Това значи, че районите с най-голямо замърсяване с този газ могат да се окажат източник на енергия. Нещо повече, вредните емисии, отделяни при горенето на липидното гориво, отново ще се преработват и оползотворяват.

Засега основната задача на учените е да се намери начин да се извличат мазнините от изсушените водорасли. Макар че тези водорасли растат като полудели, извличането на липидите от тях засега струва твърде скъпо и прави горивото твърде неизгодно.

1 коментар

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*