Фирма, разработваща батерии с течен метал, привлече 15 млн. долара

Liquid Metal Battery – фирма, отделила се от развойните звена на Масачузетския технологичен институт, и подкрепена от Бил Гейтс – си осигури допълнителни 15 милиона долара с помощта на Khoshla Ventures.

Компанията има за цел да разработи евтина батерия за съхранение на енергия „на едро“ – по-конкретно вятърна и слънчева енергия.

„Нашата технология за батерии с течен метал е изключително вълнуваща, тъй като има потенциал да промени драстично електроенергийната система навсякъде,“, заяви изпълнителният директор на Liquid Metal Battery Фил Гуидис в изявление при обявяването на ново финансиране. „С този нов кръг на финансиране ще бъдем в състояние да ускорим усилията ни за разработване на батерията и за постигане на нашите цели по-рано.“

Фирмата е обособена от университетската лаборатория от Доналд Садовай, професор по химия на материалите в Масачузетския технологичен институт. Предишното финансиране за компанията дойде от френската Total и от Гейтс, който се заинтересувал от технологията, след като са гледал речта на Садовай онлайн. Лаборатория на Садовай получи и финансиране от Министерството на енергетиката в лицето на изследователската програма APRA-E.

Системата, разработвана от фирмата, използва високотемпературни батерии, чиито течни компоненти, подобно на нестандартен коктейл, се подреждат на отделни слоеве, тъй имат различни плътности. Трите разтопени материала формират положителния и отрицателния полюси на батерията, както и слой електролит по средата. Всичките три слоя са съставени от материали, които са в изобилие и са евтини, обяснява Доналд Садовай.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*