Tata се готви да комерсиализира пневматична кола

Tata успешно демонстрира двигател с компресиран въздух, работещ в нейните превозни средства. Компанията ще работи заедно с MDI, за да пусне тази технология на пазара.

Пневматичният автомобил може да не е мечтата на всички ни. Но Tata Motors обяви миналата седмица, че започва втората фаза от разработването на тази технология, за да я пусне на пазара.

Леки автомобили, задвижвани само от въздух, правят кръгчета по пистите на автомобилните изложения през последните две години. Но от 2007 г. насам индийският автомобилен производител работи с Motor Development International, която е пионер на тази технология, за да превърне тази концептуална система за задвижване в реалност.

В крайна сметка Tata успешно демонстрира концепцията за двигател със сгъстен въздух в два от своите автомобили и ще навлезе втората фаза на споразумението за партньорство с MDI. Следващата стъпка за автомобилния производител, който е собственик на Land Rover и Jaguar, е да работи с MDI за фината настройка на технологиите и процесите, необходими за да се комерсиализира пневматична кола.

MDI вече е разработила доста голям брой пневматични съоръжения, включително четириместния автомобил AirPod.

4 коментара

  1. 300 километра пробег е напълно задоволително, а що се отнася до възможността да те остави на пътя – все пак си има и авариен запас от въздух;
    дано да са ефективни и при лоши метеорологични условия.

  2. И като се издуха насред пътя – слизаш, помпаш, караш 5 метра и пак.

  3. Пич, тва са некви цели, а не реални параметри …. всъщност по технологията почти няма развитие за последните 5г. (за съжаление) – няма финансиране за разработването на двигателя (само не ми казвай, че Тата ще даде парите ….).

  4. 300 километра пробег, 2 до 3 часа зареждане в контакт с помощта на вградения в колата компресор, или 2-3 минути зареждане с комерсиален компресор, каквито ще се монтират по големите бензиностанции.
    2.5$ за пълно зареждане, което прави около 1,3лв на 100км.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*