British Airways ще кара самолетите си с био-гориво

Американската Solena Group започва изграждането на завод в Европа, който ежегодно да превръща 500 хиляди тона непотребна биомаса в 60 милиона литра зелено самолетно гориво по технология без освобождаване на въглероден двуокис в процеса на преработка.

Британската фирма British Airways е подписала договор със Solena Group за изграждането на първия по рода си завод за зелено гориво в Европа. Плановете на авиокомпанията предвиждат част от нейните самолети да започнат да летят с еко-гориво, което има ниски вредни емисии, до 2014 г., съобщи Ройтерс.

Заводът най-вероятно ще се намира в източен Лондон. Ежегодно той ще превръща 500 хиляди тона отпадъчна биомаса в 60 милиона литра зелено авиогориво. Процесът е организиран така, че целият цикъл на производство ще отделя с 95% по-малко вредни емисии в сравнение с производството на керосина, който се извлича от изкопаеми горива.

Авиокомпанията е твърдо решена да изкупува цялата продукция на завода, която американската Solena Group ще произвежда. В момента се обсъждат четири потенциални места за изграждането на фабриката.

Партньорството на British Airways със Solena е част от амбициозния план на английската авиокомпания да намали отделянето на въглероден двуокис с 50% до 2050 г., се казва в прес-съобщение по повод договора.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*