Водородна магистрала към олимпийските игри във Ванкувър

VANOC, организационният комитет на олимпийските и параолимпийските игри тази година, си постави висок приоритет екологията и стремежа тазгодишните игри да станат „най-зелените олимпийски игри“.

Усилията за намаляване на вредното въздействие от спортното събитие обхващат набор от мерки, като се започне от използването на остатъчна топлина от големия град за загряването на къщите в олимпийското село и се стигне до използването на жегата, генерирана от хладилните системи за поддържане на леда, с цел затопляне на плувни басейни.

Ванкувър, освен домакин на олимпийските игри, е и дом на компанията Ballard Power Systems, произвеждаща горивни клетки. Градът се явява северен терминал за „водородната магистрала“, която върви по Западния бряг на Северна Америка. А олимпийските игри се оказаха добър повод да се демонстрира технологията на водородните горивни клетки и автомобилите, задвижвани от тях.

Автопарк от около 20 автобуса, задвижвани от водородни горивни клетки, щъка из Уистлър – мястото, където се случват голяма част от олимпийските събития. Автобусите са производство на New Flyer Industries от Уинипег и работят с горивни клетки на – ха познайте на кого? – на Ballard Power Systems. Системата за съхранение на водорода пък е разработка на Dynetek Industries от Калгари.

Всеки от 20-те автобуса вози до 60 души и може да развива максимална скорост от почти 90 км./ч. Те Не изпускат вредни газове и, според greencar.com, са дваж по-ефективни от дизеловите си събратя.

Това не е всичко. Набор от осем вана Chevrolet Equinox с водородни горивни клетки транспортира официалните лица от VANOC, медии, атлети, правителствени представители и други важни особи на игрите. Моделите Equinox са дело на General Motors Канада.

Въпреки обвиненията, че тазгодишните олимпийски игри не са никак щадящи за природата, тъй като организаторите бяха принудени с камиони и хеликоптери да извозват сняг към пистите за спускане, във VANOC са убедени, че ще спазят поетите ангажименти за ограничени емисии въглероден двуокис. Еко-автобусите са само една от всички мерки. Освен да редуцират вредните ефекти от внезапното скупчване на толкова много хора в олимпийското село, те навярно ще донесат и друга полза: ще убедят мнозина в практическата приложимост на новите „зелени“ технологии.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*