Шок: Google вече ще купува и продава електроенергия

Американската Федерална комисия за регулиране на енергийния пазар даде оторизация на Google Energy да купува и продава електроенергия на едро, подобно на всяка друга ютилити компания.

Комисията, която е наблюдател и регулатор на енергийния пазар в САЩ, де факто даде на Google Energy статут на пазарен играч в областта на електроразпределението. Сега интернет гигантът не само ще може по-добре да управлява собствените си енергийни разходи, но и да добави електричеството в портфолиото си от услуги за клиенти.

Решението на енергийната комисия дава на Google Energy — енергийното поделение на Google — правото на „продажба на енергия, капацитет и спомагателни услуги на пазарни цени“. Специално внимание е отделено на това, че нито Google Energy, нито партньорите й „притежават или контролират [централи за] генериране и трансмисия“ на енергия.

Google отдавна работи по целта, която си е поставила – да се превърне в компания с нулеви вредни емисии. Наскоро през януари – малко след като Google Energy подаде заявката си при енергийната комисия – компанията настоя, че нейното желание е да има повече контрол върху ценообразуването при алтернативната енергия, за да може по-ефективно да си осигурява достъп до енергия от възобновяеми източници. „В момента ние не можем да си купим достъпна възобновяема енергия на нашия пазар. Искаме да можем да си купим най-качествената и най-достъпна възобновявема енергия“, гласеше част от официалното изявление на корпорацията.

Мнозина пазарни наблюдатели обаче са на мнение, че това не е единствената цел на Google. Най-вероятно компанията все пак има желанието да навлезе на енергийния пазар като сериозен играч. Когато фирмата основа своето поделение Google Energy през декември, отговорът на въпроса каква е целта на това начинание беше твърде съмнителен. „Нямаме никакви конкретни планове“, обяви тогава говорителят на Google. Нима? „Искаме да можем да купуваме и продаваме електричество в случай, че това стане част от нашето портфолио“. Я виж ти…

Факт е, че интересите на Google към енергийния бизнес нарастват. Преди днешната новост корпорацията е провела не един и два теста, за да опипа почвата в този бизнес.

През 2007 Google похарчи милиони долари в помощ на инженери и учени, търсещи начин да генерират 1 гигават чиста енергия на цена по-ниска от тази за 1 гигават енергия от въглищата. Следващата година шефът Ерик Шмидт представи енергиен план – пълен с ясни и точни цифри и сметки – в подкрепа на идеята как САЩ може да направи така, че 100% от енергийните й потребности да бъдат задоволени от възобновяеми източници, като при това се създават нови работни места и намаляват общите разходи за електричество.

Google е инвестирала колосални суми в разработването на нови зелени технологии за производство енергия – вятърна, слънчева, слънчево-термлана, геотермална. Инвестирала е и в много проекти за презареждаеми хибридни автомобили. Разработва собствен софтуер за „смарт-презареждане“ за електромобили. Разработва и софтуер за мониторинг и управление на енергоконсумацията на дома.

Освен всичко компанията има собствени пилотни проекти за алтернативна енергия, сред които 1,6-мегаватова соларна инсталация в централата си в Калифорния. Това се счита за най-голямата корпоративна инсталация от този вид в САЩ.

Притежание на Google и пример за успешна инвестиция е компанията eSolar, родена в лабораторията Google Idealab и предлагаща термо-соларни технологии и софтуерно управлвявани хелиостати. Основателите на Google Сергей Брин и Лари Пейдж бяха и сред инвеститорите в производителя на електромобили Tesla.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*