Най-голямата в света вятърна турбина ще е в Нюкасъл

Компанията, която ще построи вятърната турбина с най-големите витла в света, „стъпи“ с проект за нов производствен център в Нюкасъл, Англия, след като британското правителство даде ход на нова серия грантове за вятърна енергия.

Clipper Windpower P.L.C. ще изгражда завода близо до Уолкър, Нюкасъл. Витлата на най-голямата турбина в света ще бъдат с дължина 72 метра, а цялото съоръжение ще тежи 30 тона.

Вятърното чудовище ще бъде завършено през третата четвърт на 2010 г.

Великобритания вече има повече офшорни вятърни турбини от която и да е друга страна по света, твърди Ед Милибанд, британският генерален секретар по въпросите на енергията и климата. По думите му, новият енергиен проект стъпва именно на тази база. Отделът на Милбанд наскоро обяви нова серия грантове за финансиране на разработки за алтернативна енергия. 8 милиона лири са предвидени за разработване на ново поколение турбини.

Компанията Clipper вече е получила 4,46 милиона лири в предишните два кръга финансиране. Шепите й са пълни, тъй като компанията работи по няколко проекта, един от които е за 10-мегаватова централа от вятърни турбини на бреговете на Тайн. Очаква се този проект да се реализира до 2012 г. Той ще разкрие работни места за 500 души.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*