Алтернативната енергия ще роди нова професия

Вашата фирма има нужда от счетоводител, за да поддържа документите си изрядни и да спазва данъчните закони. Когато си търсите квартира или искате да купите жилище, обръщате се към помощта на брокер. Ако сте знаменит музикант, имате нужда от агент, който да урежда ангажиментите ви и да взима най-добра цена за изпълненията ви. Не е ли така?

Млада фирма от Сан Франциско загатва за една нова дейност, свързана с бизнеса с алтернативна енергия, която навярно ще разцъфти тепърва. Фирмата се казва „One Block Off the Grid“, което значи „един блок, който не е включен в общата електрическа мрежа“, а основната й дейност е да бъде посредник между продавачите на соларни фотоволтаични панели и гражданите, които искат да се сдобият с такива.

Консултантската дейност отдавна се е доказала в редица ниши на пазара. Финансов консултант, консултант по внедряването на бизнес-софтуер, консултант по подготовката за проект с европейско финансиране – многократно тази дейност е доказвала важността си. Появата на фирма, извършваща същия вид дейност в областта на алтернативната енергия, е знак какво можем да очакваме в бъдеще на пазара.

One Block Off the Grid“ помага на притежателите на апартаменти, като търси начин да направи по-евтини и по-опростени възможностите за придобиване на соларни фотоволтаични панели. Фирмата е посредник за общуване с доставчиците на соларни панели. По този начин „агентът“ може да намали крайната цена с до 15%. Това се постига, като фирмата намира и натрупва възможно най-голям брой заинтересовани от един и същи жилищен блок и благодарение на големи им брой успява да издейства отстъпка за количество.

На своя сайт компанията е предложила онлайн калкулатор, чрез който всеки заинтересован може да изчисли доколко неговият дом е подходящо място за соларни панели. Калкулаторът може да предложи и груба оценка на стойността на евентуална инсталация. При оценката се вземат предвид възможните държавни субсидии.

Когато значим брой хора от един и същ район проявят интерес, „One Block Off the Grid“ започва да събира оферти от доставчиците. Тя издейства и отстъпки. На този етап притежателите на домове получават оферта за цена за работата.“One Block Off the Grid“ взима такса от инсталаторите, след като приключат внедряването.

Дейността на новостартиращата компания се базира на т. нар. икономии от мащаба. Работата с обеми им позволява да издействат примамливи отстъпи. Друг проблем, който те решават, е това, че в повечето случаи доставчици и инсталатори не говорят много за цените и премълчават за някои съпътстващи разходи.

За набирането на клиенти иновативната фирма разчита много и на маркетинга в социалните мрежи. Тя има 300 000 последователи в Twitter, а използва Facebook и уеб-сайта си за записвания на желаещи.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*