Как да живеем екологично?

Преди броени дни редакцията ни получи писмо със запитване, което предизвика нескрита радост и въодушевление за редакторите ни. Макар че GreenTech.BG е все още само на един месец, той вече има подкрепа в лицето на редовни посетители като г-н Борислав Иванов. Е, малко неща могат да ни зарадват и вдъхновят така, както желанието на всеки отделен човек да научава повече по темата за „зеления“ начин на живот!

Ето го и писмото, което г-н Иванов любезно ни позволи да публикуваме:

Здравейте!

Аз съм просто Ваш нов читател и бих искал да Ви задам няколко въпроса.

Искам да кажа, че преди да започна да чета новините от вашия портал, не съм проявявал чак такъв интерес към екологията, към това как технологиите могат да помогнат в борбата с климатичните изменения, вместо да вредят и прочие неща. Откакто попаднах на него, започнах редовно да го следя (абонирал съм се за RSS) с интерес, защото тази „Зелена мода“, която се зароди, страшно много ми харесва. Множество гиганти, като Google и HP се впрегнаха да работят по въпроса, как да запазят нашата платена чиста. Това може само да ни радва и да се надяваме, че не само те ще останат съпричастни към идеята, а и други както големи, така средни и малки компании, пък и ние обикновените хора, ще положим усилия за каузата.

След като се замислих по тези въпроси и ми хрумна един много специален: С какво Вие допринесохте за тази кауза?

Аз мога да Ви отговоря на въпроса за мен и моето семейство: В града ние не сме направили почти нищо, продължаваме да живеем по един и същ начин, не сме променили нищо. В село, където имаме къща, там озеленихме, НО само там.

Какво бихте ми предложили да направя от гледна точка на технологиите, тук вкъщи?

Благодаря за положения труд да прочетете всичко, което написах!

Borislav Ivanov (Maniac)

The biggest Bulgarian fan of ESET

ESET BG Forums Moderator“

Навярно не само г-н Борислав Иванов се пита какво може да направи човек, за да живее малко по-екологично – тук, в България, в един обикновен град, където няма иновативни фирми за производството на електромобили или пък институти, изобретяващи нови фотоволтаични системи.

В отговор на това писмо – и навярно още една дузина ненаписани писма с подобен въпрос – решихме да започнем поредица, представяща екологични практики от ежедневието. Дори и малки промени на навиците ни понякога могат да имат голямо значение за опазването на природата ни и собственото ни здраве. Ще се радваме да ни пишете, подобно на г-н Иванов, да ни задавате своите конкретни въпроси, а защо не да споделите и своите идеи за екологичния начин на живот.

Моите колеги и аз се надяваме с това да помогнем „зелените“ решения да станат по-популярни и повече хора да видят приложимостта им в ежедневието. Разбира се, ние ще останем верни на нашия фокус върху иновациите в света на технологиите за екосъобразен живот.

В очакване на Вашите писма, въпроси и хрумки,

Мария Малцева,

главен редактор,

GreenTech.BG

Още по темата:

Част I: Пътуване с по-малко вредни емисии

Част II: Водата, без която не можем

Старият телефонен справочник

Част III: Енергийна ефективност на дома и екология вкъщи

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*