Китай започва да се запасява с редкоземни метали

Китай започна да се запасява с редкоземни метали за първи път – ход, който най-вероятно ще има силен страничен ефект върху производството на възобновяеми енергийни технологии.

Държавният вестник China Securities съобщи миналата седмица, че правителството е възложило на държавни фондове да направят стратегическа покупка на определени оксиди, за които се твърди, че включват четири от най-критичните елементи – тербий, диспрозий, европий, итрий.

Китай осигурява около 90 на сто от световното предлагане на редкоземни елементи – група от 17 метала, които са от жизнено значение за производството на широка гама от високотехнологични продукти, включително вятърни турбини, соларни панели и батерии за електрически батерии.

Китайското правителство предупреди миналия месец, че намаляването на резервите на страната от редкоземни елементи „се ускорява“ заради прекомерния незаконен добив. Правителството обеща да предприеме действия за защита на своите ресурси.

Миналия месец китайското Министерство на промишлеността и информационните технологии намали допълнително производството на редки елементи, прилагайки строга система от квоти и закривайки набор от нелегални мини. Китай казва, че тези мерки са с цел защита на околната среда и опазване на доставките. Въпросната политика принуди САЩ, Европа и Япония дружно да се оплачат при Световната търговска организация (СТО), че Китай умишлено се опитва да се надува цените за редки земни елементи.

Според критици, възобновяемите източници не се нуждаят от редкоземни елементи, тъй като повечето генератори се нуждаят от мед, фотоволтаиците – от силиций, а батериите за литиево-йонни. Поддръжниците на тази теза настояват, че цялата битка за редките земни елементи е заради Япония и нейното производство на твърди дискове.

Според други критици, Австралия разполага с достатъчно ресурси от редкоземни метали, за да задоволи доставките по цял свят.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*