Топ компаниите в света причиняват еко-щети за $2 трилиона

Че бизнесът като цяло не щади околната среда е известно, че някои бизнеси причиняват доста големи щети също е разбираемо; но дали някой е предполагал, че водещите световни компании биха загубили една трета от приходите си, ако бъдат държани отговорни за вредните емисии и замърсяването, което предизвикват?

Доклад на ООН, който предстои да бъде публикуван официално, сочи, че най-големите в света 3000 компании са причинили еко-щети на стойност 2,2 трилиона долара през 2008 г., съобщи Guardian.

Замърсяването и еко-щетите биха им стрували средно около една третина от годишния оборот, ако им се потърси отговорност за вредите, показва докладът, изготвен от лондонската фирма Trucost.

Очаква се докладът да бъде публикуван през лятото с цел да окуражи инвеститорите да лобират за намаляване на екологичните щети, преди [обектите им] да влязат в регулация или данъчно облагане.

Най-големият причинител на еко-щети са парниковите газове. Други най-големи вреди са замърсителите на въздуха, причинявани от задръстванията на кръстовищата, и замърсяването на питейната вода.

Секторите, които най-много вредят на околната среда, са енергийните компании и тежката инженерна индустрия от типа на производството на алуминий. В тази група попадат и производствата на храна, напитки и текстил, които се отличават с най-голяма консумация на вода.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*