Германия също обмисля мита за китайските соларни панели

САЩ предприе мерки срещу това, което страната възприема като “нечестни” китайски субсидии за китайските производители на соларни панели, налагайки наказателни мита. Сега, според Ройтерс, и Германия мисли да направи същото.

Конкретните детайли са оскъдни, но министърът на околната среда на Германия наскоро заяви, че честната конкуренция в световен мащаб е от решаващо значение, и страната обмисля по-високи вносни мита и антидъмпингови процедури.

Настоящото пресищане на пазара на соларни продукти направи труден живота на производителите на соларни системи по целия свят, но не-китайските фирми казват, че китайското правителство подкрепя местните фирми, позволявайки им да компенсират загубите си.

“От една страна имаме нужда от слънчеви панели евтини и изобилни колкото може повече, – коментират анализатори. – Така е, за да се ускори преходът към чиста енергия. От друга страна обач трябва да имаме стабилен, устойчив соларен пазар, който да насърчава конкуренцията в световен мащаб и не бива нарушаван от прекалено агресивни политики за субсидии – политики, които биха могли да бъдат временни.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*