Българската градска вятърна турбина шества из световните медии

“Проектирането и изграждането на новата вятърна турбина с ввертикална ос на McCamley ос е отнело десетилетия, но си заслужава”, кометира авторитетният еко-блог TreeHugger.com, съобщавайки за разработената в България система на McCamley.

McCamley MT01 MK2 е проектирана да бъде лесна за инсталиране, без да е необходима кула, върху градските покриви, и претендира да е в състояние да работи с минимален шум и вибрации. Може да работи при ниски скорости на вятъра, при променливите и бурни ветрове, каквито обикновено се срещат в града.

Леката турбина се монтира на няколко крака, намалявайки вибрациите и стреса за покрива, и не е опасна за птици и прилепи. MK2 самостоятелно започва работа при ветрове със скорост едва 1,8 метра в секунда. Саморегулираща се система позволява управление на скоростта на турбината, за да продължи да работи ефективно ппри силни пориви и бурни ветрове, запазвайки постоянна скорост на ротора.

McCamley ще изгради 12kW версия през следващите шест месеца, а технологията може да се мащабира до 24kW, пише TreeHugger. От фирмата също така планират да монтират слънчеви панели на статора, което дава възможност за производство на електроенергия от слънцето и вятъра чрез една инсталация.

2 коментара

  1. Погледнах статията в „http://www.treehugger.com/wind-technology/new-vertical-axis-wind-turbine-prototype-takes-aim-urban-wind-power.html“
    Не видях да се споменава, че проектът е български. Освен че в Лясковец има една турбина за тестване на турбината.
    Вярно, че в сайта „http://www.mccamley.com/index.php?mod=contacts“ са посочени адреси в Staffordshire и във В. Търново, но какво е българското участие в създаването?

  2. Интересно е на каква цена ще се предлага на пазара

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*