Нова инициатива насърчава „приспиването“ на компютъра

ИТ производителите получават инструменти за изграждане на енергийно ефективни платформи
ИТ производителите ще получат инструменти за изграждане на енергийно ефективни платформи

По-голяма част от днешните компютри не използват никакви софтуерни инструменти за управление на захранването, в частност за привеждане на неизползваните дисплеи и твърди дискове в спящ режим. Това е факт, макар и повечето персонални компютри да се продават с такива средства като част от операционната система.

Отчасти проблемът се дължи на липсата на осведоменост у потребителите за това колко много енергия могат да спестят „спящите“ компютри. Но по-често самите потребители и ИТ мениджъри не искат да чакат машините да се събудят, тъй като така се намалява производителността, забавят се актуализациите на софтуера и системните администраторски задачи.

Ново пособие, пуснато този месец от инициативата Climate Savers Computing Initiative предлага инструкции за това как да се справим с предизвикателството на технологията S3 (sleep state standby) и същевременно дава на ИТ производителите инструменти за изграждане на енергийно ефективни платформи, които потребителите действително ще използват.

„В момента 90 процента от настолните компютри не използват управление на захранването, макар че тази функция се поддържа от операционните системи, помощния софтуер и компонентите“, казва Пат Тиернан, изпълнителен директор на Climate Savers Computing Initiative.

“Потребителите предпочитат да имат незабавен достъп до техните мрежи. Предизвикателството пред нас е да намалим консумацията на енергия, без да жертваме системната производителност или ефективност“, допълва Тиернан.

Системното ръководство „Power Management Systems Guide” e разработено от група водещи компании, сред които Dell, Fujitsu, HP, Intel, LSI, Lenovo и Microsoft. То разкрива ползите от възприемане на технологии за управление на захранването, които могат да спестят на компании с по 1000 PC-та до $30,000 от годишните разходи за енергия, ако инсталират подходящи софтуерни инструменти.

Ръководството предлага подробни инструкции за това как елементите на дизайна, вариращи от хардуера до потребителския интерфейс, да се съобразят със стандартите Energy Star, както и с предстоящия Ecma Ecma Network Proxy Standard.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*