Индия достигна „летвата“ от 1GW соларна енергия

Местните медии в Индия съобщиха, че соларните фотоволтаични инсталации в страната са преминали „летвата“ от 1 гигават, според данни, оповестени от Министерството на новата и възобновяемата енергия.

Към края на юни свързаните към електропреносната мрежа в Индия соларни PV инсталации са били с капацитет от 1030,66 мегавата. Голям процент от това, почти 65%, идва от Гуджарат. Според местните медии това постижение се случва по-рано от планираното, тъй като министерството е очаквало капацитет от 800MW да бъде достигнат в края на фискалната 2012-2013 година.

Малцина са очаквали Индия да се справи с поставените амбициозни цели за зелена енергия, когато те са били обявени в рамките на насърчителна програма, съобщава местното издание „Bridge to India“. Това схващане се е променило поради желанието и ангажираността на предприемачи и инвеститори относно инвестициите в слънчева енергия в Индия.

Доклад от април на американския Съвет за защита на природните ресурси и Съвета по енергетиката, околната среда и водите подчерта, че политиката на правителството е изиграла ключова роля за соларния пазар на Индия. Направени са „впечатляващи“ крачки за привличане на нови местни и международни играчи на пазара, както и за постигането на по-ниски цени на слънчевата енергия по-бързо от очакваното.

1 коментар

  1. „Индия достигна „летвата“ от 1GW соларна енергия“
    Тя за това ли електроенергийната им система се срина преди ден-два и остави 600 000 000! души без електричество? 🙂

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*