Островната държава Токелау се готви да стане соларна

Остров Нукунону

Въвеждането на възобновяеми енергийни източници като слънчевата и вятърната енергия е чудесен начин за намаляване на емисиите и за производство на енергия на местно ниво. на места като отдалечените острови в Тихия океан обаче тези предимства за „засенчени“ от едно още по-важно свойство: възобновяемата енергия е потенциален ключ към независимост. Поради тази причина Токелау, една островна нация, разположена на 10 кв. км. остров на около 500 км северно от Самоа, е на път да се отърве от дизела като източник на електрическа енергия и да премине към слънчева енергия.

Остров Нукунону - един от трите острова, обляни в слънце

За да превръща слънчевата светлина в електричество, Токелау ще активира 4032 слънчеви панела, 392 инвертора и 1344 батерии. Слънчевата система ще бъде разпределена на трите атола на Токелау – Факаофо, Нукунону и Атафу. Специално внимание е обърнато на устойчивостта и дълготрайността на материалите заради по-бързоро износване и надраскване, причинявани от тежките тропически и морски атмосферни условия – освен корозивността на соления въздух. Новозеландската компания PowerSmart е проектирала и инсталира проекта, който ще включва една фотоволтаична мини-мрежа на всеки атол.

Соларната система е идеалното решение за такова малко население (1411 души) с ниско потребление на енергия, което означава, че страната ще премине от 0% потребление на ВЕИ към над 90% потребление на ВЕИ-електроенергия – с един замах. Правителството прогнозира, че соларната PV система ще елиминира 12 000 тона въглероден диоксид, който иначе би отишъл в атмосферата. За резервиране на соларните масиви за време на дълги облачни периоди са предвидени генератори, работещи с кокосово масло, които ще захранват и зареждат батериите.

Когато системата започне да работи в края на септември след церемонията по пускането й в експлоатация, населението на Токелау ще бъде една от водещите нации в усилията за смекчаване на ефектите т изменението на климата – и по пътя си към енергийна независимост.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*