Калифорния дава $2 млн. за комунални системи за съхранение на електроенергия

Satcon Technology Corporation, A123 Systems, Renewable Energy Services и Sacramento Municipal Utility District (SMUD) получиха 2 милиона долара финансиране от Калифорнийската енергийна комисия, за да работят върху разработването на технология за съхранение, която ще помогне за намаляване на нестабилността на енергията от възобновяеми източници.

Според изявление на проектния лидер Satcon, безвъзмездната помощ е дадена в рамките на по-широката енергийна инициатива на комисията – програма за изследване на възобновяемата енергия в обществен интерес. Целта е разработване на решения, които да увеличават навлизането на възобновяеми източници на енергия в енергийната мрежа.

Базираната в САЩ компания обясни, че екипът има за цел да разработи „PV-интегрирани електрически системи за съхранение на енергия, които са способни да поддържат напрежението и честотата…“

По-конкретно, Satcon ще предостави своя експертен опит в областта на фотоволтаичните инвертори, а A123 ще предложи усъвършенствана литиево-йонна батерия. Окончателната система ще се състои от 500 кВт фотоволтаичен масив, 500 кВт инвертор за комунални системи и 500 кВтч литиево-йонна батерия за съхранение на енергия от A123.

Едно от ключовите предизвикателства на такива проекти е това, че мрежата трябва да е в състояние да обслужва търсенето през цялото време, гарантирайки високи нива на интеграция на възобновяемата енергия. Справянето ключови въпроси като това се осигури стабилен поток от енергия към мрежата от възобновяемите източници е от решаващо значение за успеха на възобновяемите източници като основен доставчик на енергия“, заяви Марк Раусон от консорциума.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*