Британски инсталатор осигурява заеми за PV инсталации: „плащаш от спестеното“

Намаляването на преференциалните тарифи за изкупуване на зелена електроенергия се случва в почти всички европейски страни, в това число и във Великобритания, но за разлика от България англичаните прилагат други мерки, за да гарантират растежа на ВЕИ източниците – въпреки намалението на изкупните цени.

Британският инсталатор Engensa тази седмица официално стартира нова схема за соларни заеми, предлагаща на собствениците на къщи възможност да разположат соларни панели върху дома си без първоначална инвестиция.

Офертата, която ще бъде на разположение на собствениците на жилища южно от Бирмингам от 1 август, а след това ще бъде разгърната в национален мащаб през октомври, осигурява на домакинствата необезпечен 10-годишен потребителски кредит на стойност до 50 000 лири при ГПР от 7,9 на сто.

Според Engensa, заемът може да се изплати по всяко време през неговия срок и без наказателна лихва, но е структуриран така, че да гарантира на по-голямата част от собствениците на жилища спестявания, започващи веднага след инсталирането на слънчевата система.

Дори и с най-новата (намалена) тарифа… повечето семейства ще генерират пари“, заявиха от компанията в изявление. „Те ще генерират повече пари – чрез спестявания и постъпления от плащанията по преференциалните тарифни – от стойността на месечната си вноска по заема“. Освен това, според фирмата, семействата ще имат допълнителен източник на приходи, след като кредитът бъде изплатен окончателно.

От фирмата добавиха, че схемата се различава от предишните „безплатни соларни схеми“, тъй като домакинството официално става собственик на соларния панел, което означава, че семействата не се нуждаят от разрешение от доставчиците на ипотеки, за да инсталират системата. Освен това те директно ще получават плащанията по преференциалните насърчителни тарифи.

По груби сметки на фирмата, след като кредитът бъде изплатен, семейството ще се радва на чист доход в размер на над 1500 лири на година.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*