Назрява скандал при биогоривата заради жегата и сушата

Дебатът за използването на зърнени култури за производство на биогориво заплашва да се разрази заради продължаващите жеги и суши. Заради тях някои американски щати обявиха бедствено положение. Цените на царевицата и соята достигнаха рекордни нива миналата седмица.

Продължаващите жеги и суша носят със себе си заплахата от скок на цените на хранителните продукти. Прогнозите си времето да остане горещо и без дъжд – условията ще бъдат още по-сухи от очакваното, заплашвайки зърнената реколта в етапа, когато растенията са в тяхна най-важна фаза на растеж.

Производителите на говеждо, пуешко и пилешко месо вече са засегнати, защото цената на зърнените култури расте, а с това се увеличава и цената на произвежданите от тях продукти – месо, яйца, млечни продукти. Ситуацията напомпва разходите и изцежда печалбите.

Лобистките групи на тези производители се обединиха в понеделник, за да поискат за първи път от Агенцията за опазване на околната среда в САЩ едногодишно намаляване или отменяне на онова задължение в САЩ, което по същество изисква около една трета от реколтата на царевица в САЩ да се използва за производството на гориво.

Доставчиците на горива вече поискаха от агенцията подобна отмяна заради недостатъчни наличности на биогориво през 2011 г. Ситуацията в момента обещава още по-оскъдни наличности през 2012 г.

Световната банка също се намеси в ситуацията, засега дискретно. „Не може да си позволим краткосрочните пикове на цените на храните да имат дългосрочни вредни последици за най-бедните и най-уязвими в света“, заяви президентът на СБ Джим Йонг Ким в изявление. „Световната банка и нашите партньори наблюдават тази ситуация отблизо така, че да можем да помогнем на правителствата да приложат необходимите политики, за да помогнат на хората справят по-добре“.

2 коментара

  1. Отделно въгл.отпечатък на биодизела е 1,7пъти по-голям от СО2 защото рапицата се тори с изкуствени торове и препарати които пък правят още по-големи поражения и убива пчелите а без тях за 4год.
    умираме от глад „http://www.spisanie8.bg/%D1%80%D1%83%D0%B1%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B8/%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B0/781-%D0%BF%D1%87%D0%B5%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D1%81%D0%B8-%D0%BE%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%B0.html“

  2. Това е само началото. Гладните години предстоят. Трябва да се забрани производството на биогорива на сушата освен от отпадъци. Биогоривата трябва да се произвеждат в океанските пустини от водорасли. Това се прави така: Енергията от слънцето и вятъра се ползват за изпомпване на студена и носеща хранителни вещества вода от дъното, която се насища с кислород и в нея се развъждат водорасли с високо съдържание на мазнини. За целта се строят огромни няколко километра в диаметър тороиди закотвени към дъното.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*