Еко-опаковки от гъби и бамбук? Да, в кутиите на Dell

Уплътнението, предпазващо устройствата в кутиите, се прави от гъби

Някои от най-впечатляващите идеи за устойчивост се раждат в опаковката. Буквално. Едно доказателство за това е Dell.

През последните четири години Dell намали размера на опаковките си с 12%, като едновременно с това увеличи дела на рециклируемите или възобновяемите материали до 40%.

Уплътнението, предпазващо устройствата в кутиите, се прави от гъби

Това е добре за околната среда, разбира се. Но е добре и за бизнеса. Нововъведението помогна на Dell да намали транспортните разходи, да увеличи продукцията от местни източници, да направи доставките си по-креативни и ефективни, в крайна сметка дори и да доставя по няколко продукта поръчки от един бизнес клиент само в една кутия.

Най-новото обаче е използването на бамбук и гъби в опаковките.

Част от успеха на фирмата произтича от опитите на компанията да работи с алтернативни материали. Сега Dell залага на компостируем бамбук, който се използва при таблетите и ноутбуците, заменяйки пластмасовите опаковки. Освен това Dell използва компостируеми гъби (да, гъби!), заменяйки стиропора, използван за изолация при превозването на сървърен хардуер.

Крайният продукт изглежда и действа като стиропор – само че е биологичен, биоразградим и може да се използва като компост или мулч, което прави по-лесно и по-екологично изхвърлянето му“, казва екипът по устойчивостта в Dell в последния си доклад.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*