Американска фирма предлага електромобили за под $10 хил.

Всеки притежател на маркова потребителска електрическа кола може да потвърди, че да си пионер в чистия личен транспорт може да е полезно за планетата, но може да причини припадък на джоба и портфейла. Цената на коли като Chevy Volt, Ford Focus Electric или Nissan Leaf е няколко десетки хиляди (и в долари, и в левове, и в евро). С това стойността на нов електромобил надминава цената на повечето луксозни автомобили с ДВГ.

Една американска фирма в Ривърсайд, Калифорния, се надява да елиминира тази бариера пред масовото навлизане на електрическите превозни средства. При откриването на първия изложбен салон на EcoCentre по-късно този месец ще дебютират три еветини модела електромобили, включително една малка кола за градско каране за под 10 000 долара.

Роденият в Сан Диего автомобилен дилър Рамон Алварес чрез неговата фирма Alvarez Electric Motors Company се готви да отвори цяла национална мрежа от центрове за продажба на електромобили в Южна Калифорния. Първите три от електрически превозни средства, които първоначално ще бъдат достъпни чрез Fladeboe EcoCentre, са произведени в Китай от Liuzhou Wuling Special Purpose Vehicle Manufacturing Co. Ltd и ще се предлагат на цена, равна на малка част на цената на марковите електрически превозни средства.

Eco-E е двуместен електромобил с 3.1kW мотор, задвижван от 48-волтова батерия. Пробегът на превозното средство варива от 48 до 64 км. с едно зареждане. Времето за зареждане е между 8 и 10 часа при 110 волта електрически контакт. Този модел ще се предлага в САЩ на препоръчителна цена от 9 995 долара.

Превозно средство за превозване на малко повече от двама души е eco-Van, ван с две седалки отпред и една или две „пейки“ отзад. Неговият 13кВт двигател получава мощност от 96-волтова батерия AGM със същото време за зареждане и може да измине също 40 – 64 км. Цената й от 17 995 долара предполага и фабрично инсталиран климатик.

Третата електромобилна оферта е eco-Truck – камионетка, която има същия мотор и същите спецификации на батерията като еко-Van, но има сериозен товарен капацитет. Цената на този модел е почти 17 хил. долара и отново включва фабрично инсталиран климатик.

Трите електрически коли имат само един недостатък – скоростта. Те могат да се движат с не повече от 40 км./ч.

 

2 коментара

  1. В Америка има субсидия от 7 500 долара на ел.автомобил.Така че цената е под 10 000 долара за кола.

  2. Не са електромобилИ за под 10 000 долара, а за над 10 000, като единият е 10 000 -5= (долара)

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*