Solix пристъпва към мащабно производство на биомаса от алги

Solix Biosystems е готова да изгради първия си търговски завод за производство на биомаса от водорасли с цел превръщането им в биогорива или фураж. Фирмата привлече 31 млн. долара финансиране миналата седмица.

Вече съществуващият демонстрационен завод на Solix „отглежда“ около 7500 литра водорасли, които могат да бъдат използвани за създаването на редица продукти, включително биодизел за леки автомобили и реактивни самолети, както и храна за животни.

Процесът се извършва в специални фотобиореактори, които имат Solix Lumian панели, предназначени да максимизират както проникването на светлината, така и ефективното примесване на CO2 с цел оптимизиране на растежа на водораслите.

Компанията ще използва нова финансова инжекция, за да приведе технологията си в търговски мащаб. Въпреки това засега остава неясно къде и кога ще бъде построен новият завод.

Дейвид Васерщайн, директор по инвестициите в I2BF Global Ventures и член на борда на Solix, заяви, че инвестицията е „голям крайъгълен камък“ за тази технология. „Секторът на биогоривата ще възнагради тези, които могат да постигнат мащаб и да обслужват множество пазари с техните продукти“, обясни той.

Базираните на алги горива за считани за много подходящи за индустрии като авиацията, която се опитва да намали въздействието си върху околната среда.

От фирмата очакват, че първоначално по-добре ще се реализират „страничните“ продукти, които могат да генерират повече приходи за компанията. „Икономическата стойност е в страничните продукти,“ казва Джоел Бътлър, шеф на Solix. „Горивото е това, което ни вкара в този бизнес, но … поне краткосрочен план има повече пари на други места“.

Защитниците на технологиите за производство на горива от водорасли твърдят, че това е устойчив нов източник на суровини и горива, тъй като водораслите могат да се произвеждат в промишлени мащаби, без да „ядат“ наличната земеделска земя. Това е в контраст с производството на биогорива от земеделски суровини като например етанол от царевица, заради което се повишават цените на на хранителните продукти в световен мащаб – сценарий, който ще се влоши тази година заради рекордните жеги и суши.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*